26 Ağustos 2014 Salı

12- Tasarruf

Hayat iki şey üzerine odaklanmış; parası bol olanlar ve olmayanlar. 

3,5 milyar insan günde 2 $ altında bir gelir ile geçinmeye çalışıyor. Kaba taslak bir hesapla günde 5.TL üzerinden ayda 150.TL. 

Paranın çok olması da çok şey ifade etmiyor. 20 milyonluk İstanbul'da her halde 100.bin kişi ayda 10.000.TL üzerinde kazanıyordur. Ama onlarda İstanbul Barajları boşaldığı zaman susuz kalacaklar. Tabi paraları çok olduğu için tankerle su getirirlerse o ayrı.

Su, tasarruf edilmesi en önemli olan kaynaktır. Alternatifi yok. 

Toprakta idareli kullanılmalıdır. Bir santimetresinin oluşması bin yıl sürüyor. 

Havanın kalitesi düşmüş, milyonda 400 parçacığı karbondioksit olmuş 700 olursa insanoğlu yaşayamayacak. Kirleterek kendi sonumuzu hazırlıyoruz. 

Tüketin daha çok tüketin sakın idareli kullanmayın.  Sadece başkaları için değil kendinize de kullanacak tüketecek bir şey kalmayacak. Çiğnedikten sonra yere attığınız sakız kuşu öldürecek, soluyamadığınız hava sizi de zehirleyecek. 10.000.km öteden getirtmek için harcadığınız arabanızın zaten 40 sene sonra yakıtı kalmayacak herhalde sonra oyuncak araba gibi sepete atarsınız o arabayı. 

Yol vermeyen otobüsün şoförü artık otobüsüne binecek müşteri kalmayacak ya da araban ambulans olarak kullanılacak büyük şehirde. 

Kaynakları tükettik geriye sadece bir şey kalacak: HİÇ

Ben o hiçin bir parçası olmak istemiyorum diyorsanız o zaman daha az tüketin. İçtiğiniz suyu, yaktığınız elektriği, soluduğunuz havayı kirletmeyin, birşey çöpe atmadan acaba bunu başka bir yerde kullanabilir miyim diye düşünün. Her şey evde başlar. Bu kadar yazdık hadi başlayın artık tasarrufa. Ekolojik köy az tüketme ya da tüketmeme üzerine kurulacak.  
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder