28 Ağustos 2014 Perşembe

13- Sıvı Atık Yönetimi

Atık yönetimi ekolojik köyü standart köylerden ayıran en önemli özelliklerden biridir. Atıklar çevreye en az zararı verecek şekilde  kullanılabilir hale gelebilir. Atık yönetimini iki ayrı başlık altında işleyeceğiz.
1- Sıvı atık yönetimi
2- Katı atık yönetimi

Katı atık yönetimi bir sonraki yazımızın konusudur. 

Sıvı atık yönetimine başlayabiliriz. Sıvı atıklarımızı sayalım. Öncelikle siyah su ve gri su ayrımını belirtmekte fayda var. 

Siyah su; Tuvaletlerden gelen foseptik atığı oluşturan sudur. 
Gri su; Duş, lavabo, çamaşır ve bulaşık makinesinden gelen sudur. 

Siyah suyun arıtılarak geri kazanılmasına ilişkin tartışmalar devam etmektedir. Uzmanlar  siyah suyun geri kazanılması yöntemleri ile salgın hastalıkları önlemeye ilişkin garanti veremedikleri için şimdilik siyah suyun arıtılması yöntemlerinden bahsetmiyoruz. İnsan gübresi geçmiş dönemlerde tarımda kullanılmıştır. (!)

Gri suyu arıtılarak yeniden kullanılabilir. Duş ve lavabo suyu daha az kimyasal atık içerdiği için arıtılması daha kolaydır. Çamaşır ve bulaşık makinelerinin suları deterjanlardan dolayı daha kompleks bir kimyasal yapıya sahiptir. Evdeki atık suyun yüzde 80'i gri sudur. 

Gri sular bir tank içinde biriktirilerek tuvalet rezervuarında kullanılabilir. Tuvalete dökmek için temiz su kullanmanın mantığı yoktur ama mevcut sistem bizi bunu zorlamaktadır. 

Gri suyu tuvalete dökersek aslında aslında kolaycılık yapmış oluruz. 

Gelelim gri suyu arıtmaya. Gri su sulama için doğrudan kullanılabilir. Ancak kurak bölgeler hariç doğrudan sulama için kullanılmamalı arıtmadan geçirilmelidir. Peki nasıl dediğinizi duyar gibiyim. 

Gri suyu doğrudan arıtan sistemler vardır. Ancak bu sistemler şu an pahalıdır. 

Bitkisel arıtma sistemini kurmak hem daha kolay hem de daha ucuzdur. 

Öncelikle bir havuz düşülenelim. 

Havuz derinliği bir metre olacak. Her bir kişi için 3 m² alan ayrılacak. Havuz içinde saz, kamış veya su mercimeği gibi bitkiler yetiştirilecek. Evlerden gelen tüm gri sular boru hattı ile havuza akıtılacak. Su içinde yetişebilen bu bitkiler suyu süzerek hem kötü koku oluşmasını engelliyorlar hem de arıtılan su tarımda rahat bir şekilde kullanılabiliyor. Sistem içindeki su daha sonra sulama tanklarına oradan da damlama sulama sistemi ile bitkilere veriliyor. 

Ekolojik Köyde gri su arıtılarak hem tarımsal sulamadan kullanılacak hem tasarruf edilen su miktarı sistemin bir başka ihtiyacı için kaynak olmuş olacak.






 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder