29 Ağustos 2014 Cuma

14- Katı Atık Yönetimi

Katı atıklar sıvı atıklar gibi kolay bertaraf edilebilme özelliğe sahiptir. 

Katı atıkların sınıflandırılması ayrı yerlerde biriktirmek geri dönüşümün ilk ve en önemli aşamasıdır. 

1. Yiyecek artıkları, tamamını yiyemediğimiz yiyeceklerden hayvanlara verilebilecek olanlar hayvanlara verilir verilemeyecek tarzda olanlar ileride detaylı başlık altında işleyeceğimiz kompost yapımında kullanılmak üzere ayrılır. 


2. Plastik artıkları, pet şişe 1000 yılda poşet 100 yılda doğada kaybolmaktadır. Plastik çevreye en büyük zararı veren artıklardandır. Sistemin bizi kullanmaya zorladığı plastikleri zamanla kullanmaktan vazgeçerek doğaya en büyük katkı sağlanacaktır. Şehir yaşamında alışveriş poşetlerini çöp poşeti olarak kullanıyoruz. Ekolojik yaşamda bir yere alışverişe gidilecek olunursa alışverişe gidenler yanlarına alışveriş çantası alacaklardır. Böylelikle köye poşet girmeyecektir. 
Pet şişeleri su şişesi veya yiyecek saklamada kullanma alışkanlığından zamanla vazgeçilecektir. Kanserojen etkiler tartışılmaktadır. Aynı ürünün camda satılanı varsa camda olanı alınmalıdır. Zorunlu olarak pet şişe alınmış ise artıklar yiyecek dışı ürünlerin saklanması için kullanılabilir, çiçekler için saksı olabilir, kullanma suyu biriktirmek için kullanılabilir,  kalemlik yapılabilir.

3. Cam artıkları, cam kırılmadıktan sonra en sağlıklı saklama kabıdır. Cam şişeler kırılırsa geri dönüşüme gönderilmek üzere ayrı bir yerde biriktirilir. 

4. Kağıt artıkları, ön yüzü kullanılan kağıtların arka tarafları müsvedde olarak kullanılmalıdır. Müsvedde kağıt için tıklayınız

5. Metal artıkları, yağ tenekelerinin çiçeklik olarak kullanılması Anadolu köylüsünün zekasının göstergesidir. Tenekenin pasının toprağa katkısı sonradan ortaya çıkmıştır. Paslanan malzemenin boyanması ile yeniden kullanımı mümkündür. Kullanılamayacak durumdaki malzemeler biriktirilerek geri dönüşüme gönderilmek için hurdalık oluşturulur. 

6. Piller, içindeki kimyasallar nedeniyle kapalı kutularda yağmur, sıcak gibi etkilere maruz kalmayacak şekilde biriktirilmelidir. Pilin akıntısı zehirleyicidir. Sonra imha edilmek üzere yetkililere teslim edilmelidir. 

7. İnşaat atıkları, parçalanarak küçültülüp dolgu malzemesi haline getirilebilir. Beton dökülecek yerlerde harcın içine karıştırılabilir. 

8. Tıbbi atıklar, piller gibi insan sağlığı açısından tehlike oluşturmakta olup ayrı biriktirilmeli ve imha edilmek için yetkililere teslim edilmelidir. 

9. Diğer atıklar, her atık ayrı ayrı biriktirilip geri dönüştürelebilecek olanlar imkan dahilinde ekolojik köyde, dönüştürülemeyecek olanlarsa biriktirilip imha için yetkililere verilmelidir. 

Katı atıkların geri dönüştürülmesi ve değerlendirilmesi ile ekolojik köy az miktarda atık üretecek,  çevreye en az zarar verecektir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder