20 Ağustos 2014 Çarşamba

6- Kotaların Belirlenmesi

Sınırlı kaynaklar ile sınırsız ihtiyaçlar ekonomik düzenin şekillenmesinde önem arz ediyor.

10 dönüm arazide yapılacak ekolojik köy faaliyetleri ile 100 dönüm arazide yapılabilecek faaliyetler arasında fark buluyor. 

10 dönüm arazide sınırlı sayıda küçük baş hayvana bakıp hazır yem ile hayvanlarımızı beslerken 100 dönüm gibi bir arazide yem üretimin bir kısmını kendi ürünlerimizden karşılayıp ekonomik anlamda dışarıya bağımsız bir yapılanmayı teşkil edebiliyoruz.


Planlı ekonomide üretim ve tüketime dair belirlenecek kotalar ile hem kaynak hem de emek israfı söz konusu olmayacak. 

Örneğin 4 kişilik bir ailenin yaz mevsiminde haftalık dondurulmamış domates tüketimi mevsiminde 5 kilo civarındayken  salçalık domatesi bu hesaba dahil ettiğimizde 52 haftalık bir hesabı dikkate almak zorundayız.

Aynı ailenin süt ve süt ürünleri ihtiyacı tek bir inekten sağlanabilecektir. (Bir inekten günlük 20 litre süt temin edildiği var sayarsak)

Sistem önce kendisine yetmeli sonradan zirai kazanç elde etmeyi amaçlamalıdır. 

Bitkisel üretimde en büyük gider gübre ve işgücüdür.
Hayvansal üretimde en büyük gider yem ve sudur.

Pazar ekonomisi ürettiğimiz ürünün elde kalmaması için ucuza satılmasına karar verdiği için serbest piyasadaki görünmez el emeklerimizin ucuza gitmesine sebebiyet verir.  

Sonuç olursasne yaparsak yapalım ihtiyaçlarımızı gerçekleştirmek için sağlam stratejiler belirlemeli ve ona göre taktikler kullanmalıyız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder