22 Ağustos 2014 Cuma

8- Finansman

Finans ihtiyaç duyduğumuz paranın uygun koşullarda temin ve kullanımını ifade eder. Ekonomik olarak gelişmemiş işletmelerin en büyük sorunudur. 



Diğer ticari işletmelerden farklı olarak tarım işletmelerin finansmanı daha kolaydır. Devlet tarım işletmelerini destekler. Belirli ürünleri devlet kendisi satın alarak stok yapar ve stoktaki malın fiyatını kendisi belirler. Tarım işletmesi ürettiği malın alınacağını bildiği için pazar sıkıntısı yaşamaz. 

Destekleme alınmalarının dışında devlet tarım sigortası priminin bir kısmının karşılanması, süt parası gibi isimlerle doğrudan tarım işletmesine para verir. Devlet bankaları düşük faizli veya faizsiz olarak kredi açar. Diğer ticari kredilere göre bu kredilerin bir kısmı uzun vadeye yayılırken faiz ödemesi tarım işletmesine yansıtılmaz. 

Finansman sorunun çözümü birlikte hareket ile çözülür. Bir kişinin 20.bin TL vererek bir traktör alması için tüm kaynaklarını seferber etmesi gerekirken 10 kişinin birleşerek traktör alması ister kooperatifleşme isterse ortaklık yoluyla olsun daha kolay olacaktır. Birlikten kuvvet doğar. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder